Z CZEGO POWSTAJE MYDŁO NATURALNE W NASZEJ KWATERZE – Cz. 1

Do produkcji mydła mogą być wykorzystywane zarówno oleje i masła roślinne jak i tłuszcze zwierzęce. Każdy z tych surowców nadaje różne cechy końcowemu produktowi. Oleje, które mają wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych będą wnosiły większą kremowość oraz twardość do mydła, z kolei oleje z wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, będą bardziej nawilżały i kondycjonowały.

Naturalne rzemiosło w Kwaterze mydła bazuje jedynie na tłuszczach roślinnych. Receptury są przygotowywane z pełną starannością i dbałością aby składniki były w doskonałej równowadze i tworzyły kosmetyk o określonych walorach.

Mydło jest dla nas bardzo ważne, kochamy je tworzyć. Jest bazą naszej manufaktury gdyż od tego kosmetyku zaczęła się cała przygoda – stąd też wzięła się nazwa mydlarni. Kwaterowe mydła zawierają składniki czerpane z natury, czyli zawierające liczne substancje biologicznie aktywne. Pozwolę sobie w tym wpisie  wymienić i pokrótce scharakteryzować tłuszcze roślinne wykorzystywane do produkcji naszego mydła. 

TŁUSZCZE ROŚLINNE

MASŁO SHEA naturalne, nierafinowane; jeden z ważniejszych składników na którym opiera się baza naszych mydeł (18%-40%). Nawilżające i odżywcze masło z masłosza afrykańskiego zwanego też drzewem życia. Posiada unikalne właściwości odżywcze i regeneracyjne, zaliczane jest także do naturalnych filtrów chroniących skórę przed słońcem i wiatrem. W mydle daje doskonałe nawilżenie, kremowość oraz twardość.

OLEJ KOKOSOWY rafinowany; jeden z najbardziej uniwersalnych olejów, równie ważny składnik mydła, który doskonale oczyszcza skórę, daje pianę i twardość. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym głęboko penetrują i odżywiają skórę, dzięki czemu jest ona doskonale nawilżona i wygładzona. Stosujemy nie więcej niż 25% gdyż większe stężenie (ze  względu na oczyszczające właściwości) może powodować przesuszenie skóry.

OLIWA Z OLIWEK extra virgin; o zaletach tego tłuszczu roślinnego można dużo pisać…, bardzo dobrze nawilża i odżywia, daje dobrą pianę, która im starsze mydło tym jest lepsza. Powstaje z niej wyjątkowo łagodne, dobrze starzejące się mydło, odpowiednie do skóry wrażliwej i niemowląt. Można używać  do 100%, u nas najwięcej – 72% występuje w mydle naturalnym Oliwa i Owies.

OLEJ RYŻOWY rafinowany; powstaje z otrębów ryżowych, które są świetnymi przeciwutleniaczami, zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe i witaminę E. Bardzo lekki olej, który w mydle jest stabilny, daje doskonałe nawilżenie i niewielką pianę (jak oliwa z oliwek), świetnie kondycjonuje i wygładza. Występuje w naszym mydle naturalnym: Rozmaryn i Eukaliptus oraz Kawa i Czekolada.

OLEJ ZE SŁODKICH MIGDAŁÓW rafinowany; jest również bardzo lekkim, delikatnym olejem, zawiera wiele witamin, miedzy innymi A, E i B6. W mydle bardzo dobrze kondycjonuje, nawilża i wygładza. Odpowiedni dla każdej skóry, zwłaszcza  dziecięcej i alergicznej. W naszym mydle naturalnym Hibiskus występuje 35% tego surowca.

OLEJ Z PESTEK MORELI rafinowany; pochodzi z jąder (nasiona) owocu. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, C i E co sprawia, że naszemu kosmetykowi daje właściwości pielęgnacyjne i nawilżające. Jest delikatny jak olej ze słodkich migdałów, odpowiedni dla dzieci i alergików, nie dodaje twardości w mydle, nie ma wpływu na oczyszczanie. Wykorzystaliśmy jego walory w mydle naturalnym Lawenda i Bergamota.

OLEJ KONOPNY nierafinowany; wykorzystywany do luksusowych mydeł. Jest stosowany w pielęgnacji ze względu na wysoką zawartość nienasyconych  kwasów tłuszczowych, co daje w mydle świetne nawilżenie i  odżywienie. Choć nie przyczynia się do dużej piany, ma bardzo kondycjonujący charakter. Łagodzi stany zapalne przy atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy czy egzemie, zmniejsza świąd przy dermatozach i przy alergiach skórnych, pełni również funkcję ochronną. W Kwaterowym mydle  Konopnym jest aż 33% tego cudownego oleju.

OLEJ Z NASION SŁONECZNIKA nierafinowany; zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe oraz witaminę E, która kondycjonuje i nawilża skórę. W połączeniu z innymi tłuszczami daje bogatą, kremową pianę. Bardzo delikatny olej w produkcji mydła, używamy go nie więcej niż 15% w mydle naturalnym Rumianek i Nagietek.

OLEJ RZEPAKOWY nierafinowany; również delikatny olej, którego używamy nie więcej niż 15 % w mydle naturalnym Rumianek i Nagietek. Zawiera przeciwutleniacze (antyoksydanty) takie jak witamina E, prowitaminę A (beta-karoten) i witaminę K a także niezbędne kwasy tłuszczowe. W mydle bardzo dobrze nawilża i tworzy kremową stabilną pianę.

MASŁO KAKAOWE naturalne; jest to surowiec bardzo twardy i kruchy. Pochodzi z ziarna kakaowca, ma cudowny ciepły, orzechowo-czekoladowy aromat i jest głównym składnikiem czekolady. Masło kakaowe doskonale zmiękcza, nawilża i regeneruje. W mydle daje twardość i kremowość. Wykorzystujemy ten surowiec w prawie każdym mydle.

OLEJ RYCYNOWY; jest pozyskiwany z nasion tropikalnej rośliny (Ricinus Communis), zawiera unikalny nienasycony kwas tłuszczowy (kwas rycynowy), który sprawia, że mimo iż olej sam w sobie jest „ciężki”, „gruby”- mydło za jego sprawą może być bardzo miękkie. Olej rycynowy działa jak humekant czyli zatrzymuje wilgoć w skórze, doskonale pielęgnuje. W naszych mydłach używamy go do 7%  (10% w mydle naturalnym Rozmaryn i Eukaliptus). Odpowiednie połączenie tego surowca z innymi tłuszczami gwarantuje stabilną, obfitą pianę.

Jak widać, istnieje wiele możliwości komponowania mydła idealnego. Tłuszcze, które wybieramy mają wpływ na produkt końcowy, jego twardość, pienistość, stopień oczyszczania, kremowość oraz właściwości pielęgnacyjne. Większość olejów i maseł sprawdza się bardzo dobrze w odpowiednim połączeniu z innymi, natomiast samodzielnie nie dają satysfakcjonującego efektu. Odnajdywanie doskonałej synergii między składnikami daje moc radości.

Po informacje na temat innych składników i dodatków, które w sposób naturalny wzbogacają nasze kosmetyki, zapraszam już wkrótce do kolejnego wpisu.

Dodaj komentarz