Z CZEGO POWSTAJE MYDŁO NATURALNE W NASZEJ KWATERZE – Cz. 1

Do produkcji mydła mogą być wykorzystywane zarówno oleje i masła roślinne jak i tłuszcze zwierzęce. Każdy z tych surowców nadaje różne cechy końcowemu produktowi. Oleje, które mają wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych będą wnosiły większą kremowość oraz twardość do mydła, z kolei oleje z wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, będą bardziej nawilżały i kondycjonowały.

Naturalne rzemiosło w Kwaterze mydła bazuje jedynie na tłuszczach roślinnych. Receptury są przygotowywane z pełną starannością i dbałością aby składniki były w doskonałej równowadze i tworzyły kosmetyk o określonych walorach.

Mydło jest dla nas bardzo ważne, kochamy je tworzyć. Jest bazą naszej manufaktury gdyż od tego kosmetyku zaczęła się cała przygoda – stąd też wzięła się nazwa mydlarni. Kwaterowe mydła zawierają składniki czerpane z natury, czyli zawierające liczne substancje biologicznie aktywne. Pozwolę sobie w tym wpisie  wymienić i pokrótce scharakteryzować tłuszcze roślinne wykorzystywane do produkcji naszego mydła. 

TŁUSZCZE ROŚLINNE

MASŁO SHEA naturalne, nierafinowane; jeden z ważniejszych składników na którym opiera się baza naszych mydeł (18%-40%). Nawilżające i odżywcze masło z masłosza afrykańskiego zwanego też drzewem życia. Posiada unikalne właściwości odżywcze i regeneracyjne, zaliczane jest także do naturalnych filtrów chroniących skórę przed słońcem i wiatrem. W mydle daje doskonałe nawilżenie, kremowość oraz twardość.

OLEJ KOKOSOWY rafinowany; jeden z najbardziej uniwersalnych olejów, równie ważny składnik mydła, który doskonale oczyszcza skórę, daje pianę i twardość. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym głęboko penetrują i odżywiają skórę, dzięki czemu jest ona doskonale nawilżona i wygładzona. Stosujemy nie więcej niż 25% gdyż większe stężenie (ze  względu na oczyszczające właściwości) może powodować przesuszenie skóry.

OLIWA Z OLIWEK extra virgin; o zaletach tego tłuszczu roślinnego można dużo pisać…, bardzo dobrze nawilża i odżywia, daje dobrą pianę, która im starsze mydło tym jest lepsza. Powstaje z niej wyjątkowo łagodne, dobrze starzejące się mydło, odpowiednie do skóry wrażliwej i niemowląt. Można używać  do 100%, u nas najwięcej – 72% występuje w mydle naturalnym Oliwa i Owies.

OLEJ RYŻOWY rafinowany; powstaje z otrębów ryżowych, które są świetnymi przeciwutleniaczami, zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe i witaminę E. Bardzo lekki olej, który w mydle jest stabilny, daje doskonałe nawilżenie i niewielką pianę (jak oliwa z oliwek), świetnie kondycjonuje i wygładza. Występuje w naszym mydle naturalnym: Rozmaryn i Eukaliptus oraz Kawa i Czekolada.

OLEJ ZE SŁODKICH MIGDAŁÓW rafinowany; jest również bardzo lekkim, delikatnym olejem, zawiera wiele witamin, miedzy innymi A, E i B6. W mydle bardzo dobrze kondycjonuje, nawilża i wygładza. Odpowiedni dla każdej skóry, zwłaszcza  dziecięcej i alergicznej. W naszym mydle naturalnym Hibiskus występuje 35% tego surowca.

OLEJ Z PESTEK MORELI rafinowany; pochodzi z jąder (nasiona) owocu. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, C i E co sprawia, że naszemu kosmetykowi daje właściwości pielęgnacyjne i nawilżające. Jest delikatny jak olej ze słodkich migdałów, odpowiedni dla dzieci i alergików, nie dodaje twardości w mydle, nie ma wpływu na oczyszczanie. Wykorzystaliśmy jego walory w mydle naturalnym Lawenda i Bergamota.

OLEJ KONOPNY nierafinowany; wykorzystywany do luksusowych mydeł. Jest stosowany w pielęgnacji ze względu na wysoką zawartość nienasyconych  kwasów tłuszczowych, co daje w mydle świetne nawilżenie i  odżywienie. Choć nie przyczynia się do dużej piany, ma bardzo kondycjonujący charakter. Łagodzi stany zapalne przy atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy czy egzemie, zmniejsza świąd przy dermatozach i przy alergiach skórnych, pełni również funkcję ochronną. W Kwaterowym mydle  Konopnym jest aż 33% tego cudownego oleju.

OLEJ Z NASION SŁONECZNIKA nierafinowany; zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe oraz witaminę E, która kondycjonuje i nawilża skórę. W połączeniu z innymi tłuszczami daje bogatą, kremową pianę. Bardzo delikatny olej w produkcji mydła, używamy go nie więcej niż 15% w mydle naturalnym Rumianek i Nagietek.

OLEJ RZEPAKOWY nierafinowany; również delikatny olej, którego używamy nie więcej niż 15 % w mydle naturalnym Rumianek i Nagietek. Zawiera przeciwutleniacze (antyoksydanty) takie jak witamina E, prowitaminę A (beta-karoten) i witaminę K a także niezbędne kwasy tłuszczowe. W mydle bardzo dobrze nawilża i tworzy kremową stabilną pianę.

MASŁO KAKAOWE naturalne; jest to surowiec bardzo twardy i kruchy. Pochodzi z ziarna kakaowca, ma cudowny ciepły, orzechowo-czekoladowy aromat i jest głównym składnikiem czekolady. Masło kakaowe doskonale zmiękcza, nawilża i regeneruje. W mydle daje twardość i kremowość. Wykorzystujemy ten surowiec w prawie każdym mydle.

OLEJ RYCYNOWY; jest pozyskiwany z nasion tropikalnej rośliny (Ricinus Communis), zawiera unikalny nienasycony kwas tłuszczowy (kwas rycynowy), który sprawia, że mimo iż olej sam w sobie jest „ciężki”, „gruby”- mydło za jego sprawą może być bardzo miękkie. Olej rycynowy działa jak humekant czyli zatrzymuje wilgoć w skórze, doskonale pielęgnuje. W naszych mydłach używamy go do 7%  (10% w mydle naturalnym Rozmaryn i Eukaliptus). Odpowiednie połączenie tego surowca z innymi tłuszczami gwarantuje stabilną, obfitą pianę.

Jak widać, istnieje wiele możliwości w komponowania  mydła idealnego. Tłuszcze, które wybieramy mają wpływ na produkt końcowy, jego twardość, pienistość, stopień oczyszczania, kremowość oraz właściwości pielęgnacyjne. Większość olejów i maseł sprawdza się bardzo dobrze w odpowiednim połączeniu z innymi, natomiast samodzielnie nie dają satysfakcjonującego efektu. Odnajdywanie doskonałej synergii między składnikami daje moc radości.

Po informacje na temat innych  składników i dodatków, które w sposób naturalny wzbogacają nasze kosmetyki zapraszam już wkrótce do kolejnego wpisu.

Dodaj komentarz