...

Category Archives: Dodakowe informacje

Olejowanie skóry twarzy

oleje rośłinne do twarzy

Nierafinowane oleje roślinne są cennym składnikiem kosmetyków naturalnych. Mogą służyć do produkcji mydeł, ale nie tylko, ponieważ dobrze znane i sprawdzone jest ich dobroczynne działanie na skórę twarzy, ciała i włosy. Bezpośrednia pielęgnacja skóry i włosów olejami roślinnymi nazywana jest olejowaniem. Jak oleje roślinne działają na skórę? Dzięki temu, że oleje roślinne zawierają cały szereg […]

Jak powstaje mydło?

produkcja mydła rozmarynowego

Mydło powstaje w procesie zmydlania tłuszczów, tj. w reakcji tłuszczu z wodorotlenkiem. W Kwaterze Mydła do produkcji używamy wyłącznie naturalnych, roślinnych tłuszczów, które zmydlamy wodorotlenkiem sodu – w ten sposób powstają mydła sodowe, które są twarde. Mydła potasowe, zmydlane wodorotlenkiem potasu, są miękkie i występują w postaci pasty. Pod względem chemicznym mydło jest solą sodową […]

Olej konopny

olej konopny

Jak otrzymywany jest olej konopny? Olej konopny powstaje w wyniku ekstrakcji nasion konopi siewnej Cannabis sativa L. var. Sativa. Nasiona konopi to orzechy z brązowoszarą łupiną, grubości około 3-4 mm. Ze 100 kg nasion konopi można uzyskać 35 litrów oleju konopnego. Konopie to rośliny wytwarzające związki zwane kannabinoidami. Najpopularniejszy z nich to THC (Δ9 – […]

Aromaterapia jesienią

aromaterapia na odporność

Jesienna pogoda sprzyja przeziębieniom. Aby im zapobiec najlepiej wzmocnić naturalną odporność. Przede wszystkim polecamy zdrowy tryb życia i odżywiania, a wspomagająco możemy skorzystać z dobrodziejstw aromaterapii. Czym jest aromaterapia? To wykorzystywanie materiałów roślinnych i aromatycznych olejów roślinnych, w tym olejków eterycznych, do poprawy psychicznego lub fizycznego samopoczucia. W celu podniesienia odporności oraz w czasie pierwszych […]

Olej monoi

Olej monoi to pachnący kosmetyk naturalny, który pochodzi z Polinezji. Od wieków stosowany był przez polinezyjskie kobiety do pielęgnacji ich długich i czarnych włosów oraz oliwkowej, gładkiej skóry, do masażu ciała, pielęgnacji niemowląt, a nawet jako afrodyzjak. Jest dobrze tolerowany również przez wrażliwą skórę, szybko się wchłania i wykazuje szereg właściwości pielęgnacyjnych. Powstaje w procesie […]

Kocanka włoska (Helichrysum italicum)

kwiat kocanki włoskiej

Kocanka (Helichrysum) to bylina z rodziny astrowatych.  Kwiaty kocanki mają intensywnie żółty kolor i układają się w koszyczki, stąd prawdopodobnie pochodzenie łacińskiej nazwy tej rośliny – Helichrysum – od „helios” – słońce i „chrysos” – złoto. Pięknie wygląda również po zasuszeniu, dlatego nazywana bywa “nieśmiertelnikiem”. W Polsce spotykamy dwa gatunki kocanki. Kocanka piaskowa preferuje stanowiska […]

Z CZEGO POWSTAJE MYDŁO NATURALNE W NASZEJ KWATERZE – Cz. 1

tłuszcze naturalne

Do produkcji mydła mogą być wykorzystywane zarówno oleje i masła roślinne jak i tłuszcze zwierzęce. Każdy z tych surowców nadaje różne cechy końcowemu produktowi. Oleje, które mają wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych będą wnosiły większą kremowość oraz twardość do mydła, z kolei oleje z wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, będą bardziej nawilżały i kondycjonowały. Naturalne […]

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.