...

Olej monoi

Olej monoi to pachnący kosmetyk naturalny, który pochodzi z Polinezji. Od wieków stosowany był przez polinezyjskie kobiety do pielęgnacji ich długich i czarnych włosów oraz oliwkowej, gładkiej skóry, do masażu ciała, pielęgnacji niemowląt, a nawet jako afrodyzjak. Jest dobrze tolerowany również przez wrażliwą skórę, szybko się wchłania i wykazuje szereg właściwości pielęgnacyjnych.

Powstaje w procesie maceracji kwiatów gardenii tahitańskiej w tłoczonym na zimno oleju kokosowym. Oryginalny olej monoi pochodzi z Polinezji, gdzie nadal wytwarzany jest w tradycyjny, ręczny sposób. Świeże kwiaty gardenii, zebrane wczesnym rankiem, jeszcze przed pełnym rozkwitem, zanurzane są na 15 dni w odpowiednio przygotowanym oleju kokosowym. W czasie trwania procesu maceracji uwalniany jest zapach oraz roślinne składniki aktywne kwiatów i zatrzymywane w oleju.

Niezwykły kwiat

Kwiaty gardenii są symbolem Tahiti i narodową rośliną Francuskiej Polinezji. Tradycyjnie girlandą z tych kwiatów witani są polinezyjscy goście, a miejscowe kobiety wpinają gardenię za ucho lub we włosy.

Gardenia taitensis to gatunek z rodziny roślin marzanowatych. W języku tahitańskim nazywany “tiare tahiti”. Kwiatostany charakteryzują się okazałą koroną, zbudowaną z 6-8 śnieżnobiałych płatków, pojedynczego pręcika i sześciu słupków. Posiadają właściwości lecznicze, które opisuje polinezyjska farmakopea, podająca, że kwiaty gardenii to naturalny środek medyczny, nietoksyczny, łagodzący migreny, bóle uszu, leczący jęczmień na oku oraz działający przeciwzapalnie – gojąco na drobne uszkodzenia i podrażnienia skóry, łagodząco na ukąszenia owadów oraz wspomagająco w leczeniu stanów zapalnych skóry.

Olej monoi zawdzięcza kwiatom gardenii mnóstwo substancji aktywnych, do których należą głównie nasycone kwasy tłuszczowe, w tym niemal w 50% – kwas laurynowy, posiadający własności antyseptyczne i przeciwgrzybicze, substancje aromatyczne, olejki eteryczne, salicylan metylu o działaniu przeciwzapalnym, gojącym, przeciwbólowym i łagodzącym oraz sterole.

Dzięki swoim właściwościom olej monoi świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry, również tej wrażliwej i skłonnej do podrażnień:

  • zmiękcza i wygładza skórę,
  • chroni przed utratą wilgoci, dzięki czemu skóra pozostaje lepiej nawilżona,
  • wzmacnia odporność skóry na uszkodzenia, chroni przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, takich jak wiatr, słońce, wysoka lub niska temperatura,
  • działa przeciwzapalnie, łagodząc i gojąc drobne uszkodzenia i podrażnienia skóry, w tym skaleczenia, ukąszenia owadów, oparzenia słoneczne,
  • regeneruje skórę i odżywia,
  • działa antyseptycznie i przeciwgrzybiczo.

Olej monoi jest jednym ze składników naszego Masła do ciała Mango i Śliwka.

Źródła:

Biochemia Urody “Olej MONOI 100% NATURALNY

Triny blogOlej monoi – właściwości i jak stosować na skórę i włosy

Dodaj komentarz

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.