...

Olej konopny

olej konopny

Jak otrzymywany jest olej konopny?

Olej konopny powstaje w wyniku ekstrakcji nasion konopi siewnej Cannabis sativa L. var. Sativa. Nasiona konopi to orzechy z brązowoszarą łupiną, grubości około 3-4 mm. Ze 100 kg nasion konopi można uzyskać 35 litrów oleju konopnego.

Konopie to rośliny wytwarzające związki zwane kannabinoidami. Najpopularniejszy z nich to THC (Δ9 – tetrahydrokannabinol), który ma działanie halucynogenne. W odróżnieniu od konopi indyjskiej, konopie siewne, które wykorzystywane są do otrzymywania oleju konopnego, zawierają niewielką ilość tego związku (nie więcej niż 0,20%), stąd olej konopny Cannabis sativa seed oil nie posiada właściwości psychoaktywnych i jest bezpieczny, a nawet prozdrowotny w swoim działaniu.

Innym znanym kannabinoidem, pochodzącym z konopi siewnej, jest CBD (kannabidiol), który wykazuje działanie uspokajające, a także przeciwbólowe. Coraz popularniejszy ostatnio olejek CBD otrzymywany jest z kwiatów rośliny.

Olej konopny ma płynną konsystencję, a dzięki dużej zawartości chlorofilu, zielonkawe lub zielono-brunatne zabarwienie, delikatny orzechowy zapach i gorzki smak. Jest wrażliwy na działanie promieni słonecznych, pod których wpływem, staje się bezbarwny.

Jakie właściwości posiada olej konopny?

Olej zawiera w swoim składzie około 80% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym głównie 56% kwasu linolowego (LA) i 19% kwasu alfa-linolenowego (ALA), a także około 10% kwasu oleinowego i około 4% kwasu gamma-linolenowego (GLA). W oleju konopnym kwasy omega-6 i omega-3 występują w idealnym dla zdrowia stosunku 3:1. Mają one dobroczynny wpływ na stan skóry, działając antyoksydacyjnie, a więc odmładzająco.

Ponadto w oleju konopnym występują:

  • fitosterole, w tym sterole i stanole, które stymulują procesy biologiczno-fizjologiczne zachodzące w organizmie i skórze. Charakteryzują się właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi i przeciwzapalnymi. Dodatkowo wykazują działanie przeciwalergiczne i przeciwutleniające, wzmacniają barierę lipidową naskórka, zapobiegają nadmiernej utracie wody, aktywują biosyntezę kolagenu i elastyny w skórze.
  • karotenoidy – pobudzają skórę do regeneracji i zwiększają jej nawilżenie, regulują pracę gruczołów łojowych, poprawiając funkcjonowanie płaszcza hydrolipidowego skóry
  • polifenole, które są silnymi antyoksydantami, a więc przeciwdziałają starzeniu się skóry. Mają również działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze,
  • przeciwwirusowe oraz konserwujące.
  • flawonoidy o działaniu przeciwalergicznym i immunostymulującym na skórę.
  • chlorofil – przyspiesza gojenie stanów zapalnych i podrażnień, ma działanie fotoprotekcyjne.
  • fosfolipidy,
  • minerały: wapń, magnez, potas, fosfor, cynk, żelazo, sód, mangan, miedź: miedź i wapń zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych, wapń poprawia nawilżenie i regeneruje suchą skórę, cynk wpływa na metabolizm kolagenu, wzrost włosów, paznokci, regeneruje skórę, natomiast magnez i mangan chronią skórę przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników,
  • witaminy A, D i E, K, B1, B2:

witamina E – łagodzi podrażnioną suchą skórę i zapobiega powstawaniu stanów zapalnych oraz jest antyoksydantem, a więc opóźnia starzenie się skóry i wzmacnia barierę naskórkową, zapobiegając tym samym nadmiernej utracie wody,

witamina A – działa antyoksydacyjnie oraz pobudza produkcję kolagenu i elastyny, co poprawia jędrność i elastyczność skóry. Regeneruje i poprawia nawilżenie,

witamina K – odpowiedzialna za prawidłowe krzepnięcie krwi, niweluje drobne naczynka, które mogą być widoczne u osób z cienką strukturą skóry,

  • aminokwasy egzogenne (cysteina, glutation, arginina), które wpływają na zmniejszenie stresu oksydacyjnego.
mydlo naturalne z olejem konopnym

Zastosowanie oleju konopnego w kosmetologii

Ze względu na tak bogaty skład i dobroczynne właściwości, olej konopny jest wartościowym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry. Sprawdzi się w następujących problemach:

skóra sucha

  • działanie natłuszczające i nawilżające, ochrona skóry przed nadmierną utratą wody;
  • redukuje podrażnienia i stany zapalne;
  • opóźnia procesy starzenia się skóry i chroni przed promieniowaniem UV;
  • wspomaga regenerację i stymuluje skórę do produkcji elastyny i kolagenu;
  • wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne widoczne na suchej, cienkiej skórze.

skóra łuszczycowa

  • natłuszcza przesuszone i swędzące zmiany skórne;
  • usuwa zrogowaciały naskórek oraz przywraca prawidłowe podziały komórkowe, reguluje nadmierne rogowacenie;
  • wspomaga leczenie łuszczycy;
  • działa przeciwzapalnie i przeciwdrobnoustrojowo;

skóra atopowa

  • redukuje świąd i nadmierną suchość skóry, przeciwdziała przeznaskórkowej utracie wody, poprawia nawilżenie warstwy rogowej skóry;
  • łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry;
  • łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację;
  • działa przeciwzapalnie, ogranicza występowanie stanów zapalnych;
  • działa przeciwalergicznie i immunostymulująco na skórę;
  • dzięki poprawie funkcjonowania płaszcza lipidowego skóry, chroni przed szkodliwymi i drażniącymi czynnikami zewnętrznymi.

skóra tłusta i trądzikowa

  • stabilizuje pracę gruczołów łojowych, dzięki obecności dużej ilości kwasu linolowego;
  • ogranicza powstawanie zaskórników;
  • zmniejsza łuszczenie się skóry, zapewnia jej odpowiednie nawilżenie;
  • przyspiesza gojenie zmian skórnych;
  • przeciwdziała powstawaniu zmian zapalnych i łagodzi te istniejące;
  • pobudza proces usuwania martwego naskórka, oczyszcza ujścia mieszków włosowych;
  • redukuje występujące przy trądziku przebarwienia skórne;
  • nie pozostawia na skórze tłustej, lepkiej warstwy.

Nic dziwnego, że olej o tak cennych właściwościach, znajduje zastosowanie w produkcji wielu, różnego rodzaju kosmetyków. Są to m.in. kremy pielęgnacyjne, maści, szampony, balsamy czy olejki do masażu.

W Kwaterze Mydła powstaje mydło konopne, które w swoim składzie zawiera aż 33% oleju konopnego. Nasze mydło konopne posiada prosty skład, o 10% zawartości niezmydlonych tłuszczów, dzięki czemu jest bardzo delikatne i łagodne dla skóry. Skutecznie oczyszcza, ale nie wysusza. Dlatego polecamy je osobom ze skórą suchą, podrażnioną, skłonną do alergii i delikatną.

Olej konopny jest również składnikiem Olejku do brody Grejpfrut i Paczula, w którym wykorzystywane jest jego działanie regeneracyjne, nawilżające, poprawiające metabolizm kolagenu, a tym samym poprawiające kondycję i wygląd męskiego zarostu.

Źródła:

Anna Kurek-Górecka , Radosław Balwierz , Paulina Mizera , Maciej Nowak, Ewa Żurawska-Płaksej, Znaczenie terapeutyczne i kosmetyczne oleju konopnego, Farmacja Polska, 2018, 74 (12), s. 704-708

Zuzanna Przybylak Katarzyna Kordus, Świadomość społeczeństwa na temat wykorzystania oleju konopnego, 2018, 4, s. 386-389

Dodaj komentarz

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.