...

Jak powstaje mydło?

produkcja mydła rozmarynowego

Mydło powstaje w procesie zmydlania tłuszczów, tj. w reakcji tłuszczu z wodorotlenkiem. W Kwaterze Mydła do produkcji używamy wyłącznie naturalnych, roślinnych tłuszczów, które zmydlamy wodorotlenkiem sodu – w ten sposób powstają mydła sodowe, które są twarde. Mydła potasowe, zmydlane wodorotlenkiem potasu, są miękkie i występują w postaci pasty.

Pod względem chemicznym mydło jest solą sodową (lub potasową) wyższych kwasów tłuszczowych, a w wyniku reakcji zmydlania powstaje również gliceryna o właściwościach nawilżających.

W przemysłowym procesie wytwarzania mydła gliceryna najczęściej jest usuwana, stając się składnikiem m.in. kremów nawilżających. W naszej manufakturze w całości pozostaje w mydle, dzięki czemu oprócz właściwości myjących, wszystkie nasze mydła chronią skórę przed nadmiernym wysuszeniem. Ponadto po dokładnym obliczeniu proporcji tłuszczów i zasad, celowo zwiększamy ilość kwasów tłuszczowych, aby w mydle pozostała ich nadwyżka – od 5% do 10%, dzięki czemu poza wytworzoną w reakcji zmydlania gliceryną, w mydle pozostaje również część niezmydlonych tłuszczy, które podnoszą wartości odżywcze i nawilżające mydła, nie pomniejszając właściwości myjących. 

Mydło to anionowy środek powierzchniowo-czynny, który łączy w sobie cząsteczki hydrofilowe, tj. rozpuszczalne w wodzie oraz hydrofobowe – nierozpuszczalne w wodzie. Dzięki temu część mydła łączy się ze skórą (hydrofobowa), a część z wodą (hydrofilowa), a podczas tarcia i pocierania wytwarza się piana, która ułatwia usunięcie brudu. Dodatkowym składnikiem czyszczącym mogą być cząsteczki peelingujące, którymi są np. drobinki kawy (jak w naszym mydle Kawa i czekolada). 

Pierwsze w historii mydła powstały prawdopodobnie przez przypadek. Jak głosi legenda, w starożytnym Rzymie stopiony tłuszcz zwierząt, spalanych w ofierze bogom, spływał do rzeki Tybr wraz z zasadowym popiołem z paleniska i, co zaobserwowały kobiety piorące w rzece, ułatwiał usuwanie brudu z tkanin i ciała.

Zmydlanie kwasów tłuszczowych może przebiegać na dwa sposoby:

  1. metodą na ciepło – poprzez długie gotowanie mieszaniny tłuszczu i ługu (czyli roztworu wodorotlenku sodu lub potasu) – ta metoda wykorzystywana jest w produkcji przemysłowej, ponieważ nie wymaga “dojrzewania” mydła i ułatwia oddzielenie od mydła gliceryny, powstałej w procesie zmydlania.
  2. metodą na zimno – przez mieszanie tłuszczu i ługu bez gotowania, co jest czasochłonne, ale pozwala zachować więcej wartościowych składników, które w wysokiej temperaturze ulegają zniszczeniu – w ten sposób powstają mydła naturalne w naszej pracowni Kwatera Mydła.

Najlepsze mydła powstają z naturalnych tłuszczów roślinnych, które mają znakomite właściwości pielęgnacyjne. Takie mydła produkujemy własnoręcznie w naszej pracowni, a o rodzajach tłuszczy, które stosujemy pisaliśmy tutaj, w naszym pierwszym wpisie na blogu.

Mydło naturalne jest bardzo wartościowym kosmetykiem, który posiada szereg właściwości nie spotykanych w mydłach produkowanych masowo. Dzięki wysokiej zawartości gliceryny, powstającej w procesie zmydlania, jak również zwiększonej ilości niezmydlonych tłuszczów mydła naturalne nie tylko nie wysuszają skóry, ale sprawiają, że jest bardziej nawilżona i odżywiona.

mydło rozmarynowe

Na przykładzie procesu produkcyjnego mydła Rozmaryn i Eukaliptus, pokażemy Wam, jak powstają mydła naturalne w naszej pracowni. Jest to mydło o niezwykle bogatym składzie. W pierwszej kolejności przygotowujemy maceraty ziołowe, inaczej wyciągi olejowe z ziół, w których dobroczynne właściwości rozmarynu i eukaliptusa, zwłaszcza te rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak m.in. olejki eteryczne, witaminy A, D, E, K, chlorofile, kwasy tłuszczowe, woski czy alkaloidy zostają zawieszone w oliwie oliwek, którą następnie wykorzystujemy do produkcji mydła.

maceraty ziołowe

Ponadto przygotowujemy również odpowiednie ilości tłuszczów stałych, w przypadku mydła rozmarynowego są to: nierafinowane masło shea, nierafinowane masło kakaowe i olej kokosowy, rozpuszczamy je, a następnie łączymy z tłuszczami płynnymi, tj. oliwą z oliwek, olejem rycynowym i olejem ryżowym, a następnie schładzamy do odpowiedniej temperatury.

W osobnym naczyniu przygotowujemy fazę wodną mydła, to znaczy łączymy wodorotlenek sodu z wyciągami wodnymi, którymi w naszym mydle są przygotowane wcześniej wyciąg z owsa, skrzypu i tataraku. Jest to operacja wymagająca szczególnej ostrożności, ponieważ wodorotlenek sodu jest substancją żrącą. Gdybyście próbowali robić to z domu, nie zapomnijcie o ważnej zasadzie wsypywania wodorotlenku do wody, a nigdy odwrotnie! Podczas tego procesu, temperatura cieczy ulega podwyższeniu. Zanim połączymy ją z tłuszczami musimy schłodzić otrzymany ług do temperatury około 35 stopni. Połączenie fazy tłuszczowej i wodnej następuje wtedy, gdy obie mają podobną temperaturę i znowu polega na wlewaniu ługu do tłuszczów, a nigdy odwrotnie.

Kolejny etap to blendowanie masy mydlanej, do której w odpowiednim momencie dodajemy pozostałe składniki naszego mydła, którymi są olejki eteryczne – rozmarynowy, eukaliptusowy i miętowy, hydrolizowany jedwab, proszek neem, glinka niebieska i mica.

Kiedy masa osiągnie odpowiednią konsystencję – gęstego budyniu, wylewamy ją do przygotowanych wcześniej foremek. Nasze mydło Rozmaryn i Eukaliptus składa się z dwóch warstw – determinowanych użytymi dodatkami, dlatego po wylaniu tej pierwszej, przygotowujemy drugą warstwę o zabarwieniu turkusowym i wylewamy ją na lekko już przestygniętą pierwszą część, posypaną cieniutką warstwą aktywnego węgla.

Ostatni etap produkcji to zdobienie tężejącej masy, a w końcu krojenie kostek mydlanych i odciskanie na nich firmowej pieczęci:)

Aby mydło było gotowe do użycia, to jest odpowiednio twarde i łagodne dla skóry musi minąć około 4 tygodnie tzw. dojrzewania mydła.

Dodaj komentarz

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.